Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KRAV MAGA

 

Ο Imi Sde-Or, παλαιότερα – Imrich Lichtenfeld, ο ιδρυτής του Krav Maga γεννήθηκε ο 1910 στην Ουγγαρία και μεγάλωσε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου ο αθλητισμός, ο νόμος και η κεντροευρωπαική παιδεία ήταν σεβαστά και επιθυμητά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο IMI έγινε ένας δραστήριος και καταξιωμένος αθλητής, παλαιστής και πυγμάχος.

Ωστόσο, στα μέσα του ’30, ο Imi αισθάνθηκε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες του ως πυγμάχος στους δρόμους για να προστατέψει τις Εβραϊκές συνοικίες από τον  όλο και αυξανόμενο αριθμό φασιστών και αντι-σημιτιστών που κατέκλυζαν τη Μπρατισλάβα εκείνο το καιρό. Έχοντας γίνει στόχος των τοπικών αντι-σημιτικών αρχών, ο IMI εγκατέλειψε το σπίτι του, την οικογένεια του και τους φίλους του το 1940 με το τελευταίο πλοίο που τους φυγάδευε από την Ευρώπη και από τον ασφυκτικό κλοιό των Ναζί.

Όταν έφτασε στη Παλαιστίνη, τον δέχτηκαν στη στρατιωτική οργάνωση Hagana του Ισραήλ (πριν γίνει κράτος). Χάρις στη μεγάλη του εμπειρία και τις δεξιότητες του ως πυγμάχου, ο IMI δίδαξε στους στρατιώτες της Hagana αυτά που είχε αφομοιώσει και συστηματοποιήσει. Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, ο ΙΜΙ έγινε ο πρώτος εκπαιδευτής φυσικής κατάτασης και krav maga στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραηλ. Υπηρέτησε ένστολος τη πατρίδα του για 20 χρόνια κατα τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε περαιτέρω και βελτίωσε το δικό του τρόπο αυτοάμυνας και πάλης.

 

 

 

 

 

Αφού αποσύρθηκε από το στρατό, ο Imi θεώρησε ότι το krav Maga μπορεί και πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και των απλών πολιτών – άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ξεκίνησε με δύο κέντρα εκπαίδευσης στο Ισραήλ αλλά μόλις μέσα σε μια δεκαετία ο βοηθός του – Eyal Yanilov – είχε ιδρύσει krav maga σχολές σε όλο το κόσμο μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να μεταδώσει τις μεθόδους αυτοάμυνας, αξίες και φιλοσοφία του IMI. Ανεξαρτήτως από το πως, που και ποιον δίδασκε ο ΙΜΙ φρόντιζε πάντα να προωθεί τις δικές του παγκόσμιες αρχές: σεβασμό για τους συναδέλφους του, αποφυγή κατάχρησης δύναμης, μετριοφροσύνη, φιλειρηνική συμπεριφορά, αυστηρή τήρηση της ευγενούς άμιλλας.

Μέχρι και τις τελευταίες του μέρες, ο ΙΜΙ στα 87 του χρόνια συνέχισε να αναπτύσσει τεχνικές, ιδέες και διαδακτικές μεθόδους krav maga με τη βοήθεια του αφοσιωμένου του μαθητή Eyal Yanilov.